Noutăţi/Evenimente

Testarea Nedistructiva – o directie de viitor pe piata constructiilor

02 aug. 2022

ing. Cosmin Chirilianu

În contextul unei piețe a construcțiilor aflată în continuă dezvoltare, care tinde spre digitalizare și spre adoptarea de soluții inovatoare, formarea specialiștilor pe domenii de nișă din domeniul nostru de activitate este o direcție care merită explorată. Un bun exemplu în acest sens este colegul nostru, ing. Cosmin Chirilianu, care a început acum 2 ani un proces de dezvoltare continuă și formare în domeniul testării nedistructive.

Ideea de dezvoltare pe acest domeniu este rezultatul specificului activității noastre – expertizarea tehnică a construcțiilor existente – și mai precis al provocărilor întâlnite frecvent în obținerea de date tehnice despre elementele structurale ale construcțiilor în cauză.

În rândurile ce urmează, vom afla de la Cosmin mai multe despre ce înseamă testarea nedistructivă și ce diferență poate face aceasta în ceea ce privește gradul de încredere și acuratețea soluțiilor oferite în cadrul expertizelor tehnice.

Ce este testarea nedistructivă?

Domeniul NDT (non-destructive testing) face referire la o gamă largă de metode care permit evaluarea materialelor și a elementelor structurale, fără ca acestea să fie deteriorate fizic.

În cazul nostru, testarea nedistructivă se referă în principal la investigarea elementelor din beton armat (prin intermediul scanărilor 2D și 3D), în vederea identificării modului de armare.

Cum a început pentru tine procesul de formare pe domeniul NDT? De ce testare nedistructivă?

În primele luni de lucru în calitate de proaspăt absolvent, am învățat ce însemnă o expertiză tehnică și care sunt pașii esențiali în procesul de expertizare.

Am avut șansa să iau parte la multiple vizite tehnice pe amplasamente în vederea colectării de date necesare realizării expertizelor. Fie din lipsa documentațiilor inițiale de proiectare și execuție, fie din reticența pe care o implică realizarea de sondaje în rândul beneficiarilor, am întâlnit frecvent dificultăți în ceea ce privește obținerea de informații tehnice relevante asupra elementelor structurale.

Din nevoia de a găsi o soluție prietenoasă atât cu nevoile beneficiarilor cât și cu nevoile noastre, s-a născut ideea de a investi în tehnologie și în calificare pe domeniul testării nedistructive. După 2 ani de cercetare și aplicații practice pe diverse tipuri de structuri, NDT-ul a devenit un real sprijin în activitatea colegilor noștri și de asemenea o opțiune viabilă pentru mare parte din partenerii noștri când vine vorba de alternative la sondajele clasice.

Ce date se obțin în urma realizării investigațiilor prin încercări nedistructive?

În funcție de scopul investigațiilor, de abordarea și de aparatura utilizată, se poate determina:

  • Grosimea stratului de acoperire cu beton;
  • Poziția și numărul barelor de armătură;
  • Diametrul barelor de armătură;
  • Grosimea plăcilor și pereților din beton armat;
  • Prezența obstacolelor în elementele de beton (conducte, țevi, goluri de aer sau apă);
  • Prezența elementelor de confinare (sâmburi/centuri din beton armat) la structurile de zidărie;
  • Respectarea prevederilor de armare din proiectul tehnic în execuție;
  • Caracteristicile geometrice ale fâșiilor cu goluri.

Cum arată o vizită tehnică pentru realizarea acestor investigații? Care e procesul de lucru?

Domeniul NDT combină munca de teren cu cea de birou și fiecare proiect vine cu câte o provocare unică. Procesul de lucru poate fi sintetizat în următorii pași:

  1. Stabilirea obiectivelor testării;
  2. Vizită preliminară pe teren pentru a stabili condițiile de acces la elemente, metoda și timpul estimativ de lucru și aparatura folosită (pentru proiectele de anvergură);
  3. Inspecție vizuală – în ziua în care se realizează testările pentru a confirma condițiile de lucru sau pentru a identifica eventuale schimbări;
  4. Realizarea testărilor;
  5. Post-procesarea datelor (analiza rezultatelor și formularea concluziilor);
  6. Realizarea raportului de încercări nedistructive (sintetizarea întregului proces).

Care sunt beneficiile cheie ale testării nedistructive?

Procesul de testare nedistructivă este:

  • Rapid;
  • Curat;
  • Neinvaziv și fără riscuri structurale;
  • Costuri reduse în comparație cu sondajele distructive.

În încheiere, care sunt perspectivele de viitor în ceea ce privește impactul NDT în activitatea de expertizare tehnică?

Domeniul expertizării tehnice îmi oferă constant o plajă largă de aplicații practice, atât în ceea ce privește sistemul structural, vechimea și starea tehnică a construcției, cât și scopul utilizării testării nedistructive.

Astfel, un obiectiv este construirea unei baze de date cu prevederi de armare, organizate în funcție de sistemul structural și de anul construcției, care să servească drept referință în proiectele viitoare. 

Un alt obiectiv este confirmarea gradului de acuratețe și precizie a rezultatelor, prin teste practice în condiții de laborator, astfel încât să putem garanta valoarea adăugată pe care serviciul de NDT o aduce livrabilelor noastre finale și implicit partenerilor noștri.

Mai mult decât atât, în perioada următoare vom adăuga testarea integrității piloților în portofoliul nostru de NDT, pentru a rezolva o altă problemă identificată de-a lungul timpului, de data aceasta sub cota 0.00. Rămâneți aproape pentru a afla despre ce e vorba!












Contactează-ne direct pe WhatsApp!