Noutati/Evenimente

#ExpertStories Alexandru Damian – un adevarat mentor pentru Expert Proiect

23 feb. 2021

Inauguram seria de articole dedicate, #ExpertStories, cu un material despre unul dintre mentorii nostri, ai celor de la Expert Proiect. Este vorba despre cel care ne-a ghidat pasii de nenumarate ori si in mod neconditionat – Alexandru Damian, doctor inginer in domeniul constructiilor, Expert tehnic, membru fondator al Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri din 1990, respectiv membru al Comisiei Nationale „Comportarea in situ a constructiilor” din 2006. Pe langa respectabila varsta de 65 de ani pe care anul acesta o marcheaza pentru domnul Damian, pentru noi toti se implinesc 10 ani de colaborare profesionala!


Ovidiu Prodan – Director General Expert Proiect: “Domnul Damian este parte din povestea Expert Proiect inca din primele capitole ale acesteia, fiind unul dintre acei oameni aparte, care au fost acolo de la inceput si continua sa ramana la fiecare pas. Il cunosc “de cand ma stiu”, prima data ca om si apoi ca profesionist; Alexandru Damian este unul dintre oamenii care printr-un bun simt la superlativ, prin disciplina si prin pasiunea pe care o investeste in tot ceea ce face,  m-a construit”. Mai departe, aceleasi calitati i-au motivat si continua sa ii inspire pe toti „copiii de la birou”, sintagma prin care obisnuiesc sa ma raportez la tinerii ingineri din echipa. Fiind o echipa tanara si dinamica, ne caracterizeaza entuziasmul si energia specifice inceputului de drum. Aici intervine rolul domnului Damian de a ne tempera cand si cat trebuie, aducand astfel un echilibru atat de necesar. Doctor inginer, expert tehnic, mentor si nu in ultimul rand prieten, Alexandru Damian ne transmite prin fiecare colaborare si prin fiecare interactiune cunostinte tehnice pe de-o parte, valori si principii de viata pe de alta parte.”

Background profesional

Alexandru Damian a urmat cursurile Facultatii de Constructii, in cadrul Institutului Politehnic Cluj, cunoscut astazi sub denumirea de Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca. Pe parcursul facultatii a participat la numeroase concursuri, la unele dintre ele clasandu-se la etapele nationale (Premiul III la concursul „Traian Lalescu”, Timisoara 1979,  la rezistenta materialelor).  La absolvirea facultatii si-a sustinut Proiectul de diploma „Pavilion de expozitie” cu acoperisul din Placi curbe subtiri din beton armat de tip HYPAR, sub indrumarea prof. dr. ing. Eugen Pantel si prof. dr. ing. Cornel Bia.

Dupa absolvirea facultatii, cu o medie care l-a clasat pe treapta cea mai inalta a podiumului, in anul 1982, Alexandru a inceput stagiul in productie pe santier la Trustul de constructii industriale Cluj, una din firmele de top la vremea respectiva. Inca de la finalizarea facultatii, a inceput sa desfasoare activitati de cercetare la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii si Economia constructiilor – INCERC Bucuresti. La filiala de la Cluj a INCERC, unde a inceput sa lucreze in 1984 la invitatia directorului, Alexandru a gasit un colectiv de profesionisti de la care a avut foarte multe de invatat in ceea ce priveste cercetarea, proiectarea si expertizarea constructiilor.

Principalele lucrari de cercetare efectuate de catre Alexandru Damian sunt:

  1.  „Cercetari teoretice si experimentale privind invelitori curbe subtiri din elemente prefabricate din beton armat”;
  2. „Analiza comportarii la solicitari orizontale a planseelor din grinzisoare prefabricate si corpuri de umplutura”
  3. „Cercetari privind conlucrarea elementelor orizontale si verticale, plane si liniare, ale structurilor de constructii la actiunea sarcinilor seismice, prin testari experimentale si teoretice”.

A obtinut titlul de Doctor inginer in anul 2011, cu teza de doctorat „Contributii la studiul efectului de diafragma a planseelor” sub conducerea stiintifica a prof. dr. ing. Cornel Bia. In acelasi an, in urma examenului sustinut la Ministerul  Dezvoltarii Regionale a obtinut atestarea tehnico-profesionala de Expert tehnic în domeniile constructii civile, industriale si agrozootehnice cu structura de rezistenta din beton, beton armat, zidarie, lemn (A1).

Valorificarea rezultatelor cercetarii stiintifice si a expertizelor efectuate, s-au concretizat prin intermediul a 65 de articole, dintre care 47 publicate in tara, iar 18 in cadrul unor conferinte internationale.

Alexandru Damian – Expert Tehnic: „Am avut sansa sa particip in 1998 la a Unsprezecea Conferinta Europeana de Inginerie Seismica din Paris. Am mai avut lucrari la Conferintele Mondiale de Inginerie Seismica din Auckland, Noua Zeelanda (2000) si Vancouver, Canada (2004) si cea Europeana Londra (2002). De asemenea, in urma cercetarilor teoretice si experimentale efectuate si in colaborare cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, am elaborat “Codul de proiectare pentru structuri din beton. Plansee cu nervuri şi corpuri de umplutura”, CR2-01a, in perioada 1996-1998.”

Una dintre tarile in care Alexandru a lucrat de-a lungul timpului, este Germania. Dupa intoarcerea in tara, in paralel cu activitatea de cercetare si expertizare, Alexandru a deschis un Birou de proiectare, in 1994.

Alexandru Damian – Expert tehnic: „Aveam un program fix la locul de munca, de la ora 07:00 pana la 15:00. Mi-a prins foarte bine. Eram si am continuat sa fiu matinal, iar dupa incheierea programului, imi ramanea timp sa ma ocup si de activitatea de proiectare. Am avut acest program pana in anul 2004, cand am optat doar pentru activitatea particulara.” 

In prezent, Alexandru Damian este recunoscator tuturor mentorilor sai, pe care i-a avut de-a lungul timpului. Alexandru Damian – Expert tehnic: „Ii sunt foarte recunoscator invatatoarei mele, profesorilor din gimnaziu, liceu si facultate. Cu totii au contribuit la formarea mea profesionala. Au dat tot ce aveau mai bun pentru a ne forma pe noi, ca elevi, studenti si ingineri.”


 Alexandru Damian și Expert Proiect

Alexandru Damian – Expert tehnic: „Mare parte din activitatea de expertizare, sau de evaluare a capacitatii seismice a cladirilor existente, se leaga  de colaborarea cu dr. ing. Ovidiu Prodan, respectiv cu firma Expert Proiect, iar totul a inceput in urma cu zece ani. Cu Ovidiu colaborez din 2011, de cand sunt Expert tehnic. Il stiam de mic. Am fost coleg de liceu, de armata si de facultate cu tatal sau. In acest context l-am cunoscut pe Ovidiu. Prima noastra colaborare, ca si urmatoarele, a fost una fructuoasa, fiind pusa sub semnul experientei, al entuziasmului si bunei pregatiri. Prin intermediul lui Ovidiu am colaborat ulterior si cu Iulia, respectiv cu ceilalti colegi ai echipei Expert Proiect – inginerii: Marius Monda, Karina Muresan, Kalman Lorand Szekely, Gabriela Petrut, Anamaria Avram, Cosmin Chirilianu si Andreea Boie. Am avut norocul ca toti colaboratorii sa fie bine pregatiti si constiinciosi. A fost un ajutor constructiv in finalizarea multor Rapoarte de expertize tehnice.

Punctele forte ale firmei Expert Proiect sunt legate de pregatirea profesionala foarte buna, la care se mai adauga promptitudinea, programele moderne de calcul, dotarea cu aparatura ultramoderna de investigare nedistructiva si dorinta permanenta de dezvoltare prin participare la cursuri de formare profesionala.”

În toti acesti ani, Alexandru Damian a impartasit din experientele sale celor din jur, dupa cum o spun si inginerii Muresan Karina, Monda Marius si Berindean Alexandra:

Karina Muresan – sef birou tehnic in cadrul Expert Proiect: „Este un adevarat mentor pentru noi toti. E doza de liniste si de echilibru. Ne indruma intotdeauna si ne ajuta cu opiniile sale profesionale, bazate pe experienta dobandita. Intotdeauna stie o carte in care poti gasi raspunsul pe care il cauti. Este persoana care poate gestiona cu foarte mare calm orice situatie, indiferent cat de tensionata sau critica ar fi.”

Marius-Rares Monda – director tehnic la Expert Proiect: „Implicarea domnului Damian este esentiala din foarte multe puncte de vedere. In momentul in care am terminat facultatea, am venit cu un set de cunostinte, ce trebuie sa se dezvolte in mod continuu. In perioada de inceput a meseriei noastre, este foarte important sa ai langa tine o persoana cu experienta, care sa te poata indruma. Domnul Damian a fost acea persoana pentru noi. A avut tot timpul rabdare si, bineinteles, cunostintele necesare. El, in acest domeniu al constructiilor, dupa cum spune si titulatura sa, este un expert.”

Alexandra Berindean – inginer constructor la Hypar Proiect: „Implicarea domnului inginer este exact ca a unui leader; si bifeaza toate caracteristicile unui bun leader: comunica activ cu cei din jur, asculta activ, colaboreaza cu angajatii, ajuta la crearea unui climat de lucru in care ne include, ne implica in lucrari. Este preocupat de bunastarea noastra, ca angajati. Ne ofera libertate, precum si puterea de a decide in privinta multor lucrari pe care le avem.”

Cu ocazia implinirii frumoasei varste de 65 de ani si a 10 ani de colaborare, noi, echipa Expert Proiect, dorim sa ii multumim domnului Alexandru Damian pentru impactul pe care l-a avut si il are în formarea si dezvoltarea noastra! Privim cu entuziasm spre viitoarele provocari profesionale, pe care le vom aborda tot impreuna, cu aceeasi dedicare ca si pana acum!